Veneala haluaa siirtää lomakautta kohti elokuuta

Ajankohtaista

Suomalaiset venealan yritykset vaativat koulujen kesälomakauden siirtoa ainakin kahdella viikolla kohti elokuuta, jotta kotimaan matkailijat pääsisivät nauttimaan täysillä kesän lämmittämistä vesistä. Lomakauden siirtäminen vaikuttaisi erityisesti matkailualan työpaikkoihin Suomessa, sillä kevätkesän koleissa säissä lomamatkat suuntautuvat helposti ulkomaille.

Koulujen lomat Nauvon palvelusatama

Venealan Keskusliitto Finnboatissa uskotaan, että lomien siirto ja kotimaan kesämatkailun piristyminen vahvistaisi venealan asemaa merkittävänä työllistäjänä. Suoraan alan yrityksissä työskentelee 3500 henkilöä ja työllisyysvaikutus on kaikkiaan 4000–6000 henkilöä. Muista Pohjoismaista poiketen Suomessa on vahvaa omaa tuotantoa, viennin osuus kokonaistuotannosta oli viime vuonna peräti 73 prosenttia.

”Tänäkin kesänä on nähty, miten Suomen nykyisellään aivan liian lyhyt matkailukausi on armottoman haastava vierassatamien yrittäjille. Ei ole yllätys, että Finnboatin jäsenkunta on asiasta huolissaan: jäsenkyselyssämme peräti 91 % jäsenistä kannatti kesälomien siirtoa eteenpäin”, alan toimijoita edustavan Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo kertoo.  

Finnboatin kanssa samalla kannalla on Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry. Näkemyksen perusteena on mm. Työ- ja elinkeinoministeriön keväällä 2018 teettämä selvitys, jonka mukaan jo kahden viikon siirto toisi matkailualalle 1300 henkilötyövuotta lisää ja parantaisi matkailijoiden ja siten myös veneilijöiden palveluja erityisesti elokuussa. 

”Kesäsesonki on hyvin lyhyt, joten lomien siirtäminen piristäisi etenkin Järvi-Suomen ja Rannikko-Suomen matkailua”, sanoo MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi. 

Matkailualan mukaan vielä suuremmat positiiviset vaikutukset saataisiin, jos lomia siirrettäisiin alkamaan vasta juhannuksesta ja päättymään elokuun lopussa. 

”Finnboatin kanta onk, että hallituksen on käynnistettävä kokonaisvaltainen selvitys koulujen kesälomien siirtämisen vaikutuksista sekä koulutukseen ja kansantalouteen”, Pajusalo sanoo. 

Historiallisen lämmin kesä 2018 suosi veneilyä

Finnboatin jäsenyritysten eli suomalaisten venevalmistajien ja palveluntarjoajien näkökulmasta vahva kotimaan markkina on edellytyksenä myös menestykselle maailmalla. 

”On pohjimmiltaan kotimaisen elävän veneilykulttuurin ansiota, että suomalaisveneillä on maailman markkinoilla erinomainen maine ja kansainvälinen asemamme on vahva. Ainoat kestävät ratkaisut ja kilpailuedut muuttuvassa maailmassa ovat maailmanluokan tuotteet ja palvelut”, sanoo Finnboatin uusi puheenjohtaja, Buster-, Yamarin- ja Yamarin Cross -veneitä valmistavan Inhan Tehtaiden tuotekehitysjohtaja Anders Kurtén

”Aivan tuore todiste osaamisesta on eurooppalainen Best of Boats Awards -kilpailu, jonka 22 finalistin joukkoon valittiin peräti kuusi suomalaista venettä ja loppukilpailussa Bella Falcon BR7 palkittiin parhaana veneenä Best for Beginners -sarjassa”, Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo mainitsee. 

Alalla eletään valoisissa tunnelmissa jopa talven pimeimpinä viikkoina, sillä historiallisen kaunis kesäsää suosi veneilyä ja virkisti myös kotimaan venekauppaa. Lämmin kesä toi kasvua erityisesti vesijettien ja mökkiveneiden kauppaan. 

”Huhtikuun jälkeen jokainen kuukausi on ollut kasvussa viime vuoteen verrattuna, koko vuoden vesikulkuneuvojen rekisteröinnit ovat yli seitsemän prosentin kasvussa ja veistämöiden tilauskirjat ovat täyttyneet, mikä antaa hyvät lähtökohdat seuraavalle kaudelle”, Jarkko Pajusalo kertoo.  

Myönteisistä tunnelmista kertoi myös vuosittain elokuussa järjestettävän Helsingin Uivan venenäyttelyn suosio. Kauniissa loppukesän säässä järjestetyn tapahtuman kävijämäärä kasvoi peräti 16 prosentilla lähes 13 000:een kävijään.