Saapuminen luonnonsatamaan
Valmistaudu ajoissa rantautumista varten. Kipparina sinun on oltava varma siitä, että jokainen tietää tehtävänsä rantauduttaessa. Laita kiinnitysköydet valmiiksi (selvitä sotkut!), ota venehaka esille ja laita lepuuttajat paikoilleen ennen rantaan tuloa. Tee veneelläsi tarkistuskierros ennen rantaan ajoa.
Ankkuri pitää hyvin hiekka- tai savipohjassa, mutapohja on sen sijaan ankkurointiin liian pehmeä eikä ankkuri saavuta riittävää pitoa. Kalliopohjasta ankkuri ei saa pitoa, kun taas kivikkoista pohjaa on vältettävä päinvastaisesta syystä. Ankkurisi saattaa tarttua lopullisesti kiilautuneena kivien väliin.
Lähestyessäsi rantaa pudota ankkuri veneen perästä sopivan matkan päässä rannasta ja pidä ankkuriköysi kiristettynä kunnes keula on lähellä rantaa, vaihde on vapaalla ja potkuri pysähtynyt. Muuten ankkuriköysi voi sotkeutua potkuriin.
Rantautuminen kannattaa tehdä niin hiljaisella vauhdilla, että jarruttaminen voidaan tehdä ankkuriköydestä. Jos nopeus on liian suuri, on käytettävä moottoria ja jarrutettava peruutusvaihdetta käyttäen.
Rantaan saavuttua keula kiinnitetään maihin, jonka jälkeen veneen etäisyys rannasta säädetään ankkuriköydestä. Kannattaa ottaa rannasta muutama maamerkki, joita seuraamalla näkee, onko vene pysynyt paikallaan, eli onko ankkuri pitänyt.
Hyvä kiinnittymispaikka veneellesi on tuulelta ja aalloilta suojassa. Ota aina huomioon myös ennustettu sää. Se saattaa yön aikana täysin muuttua. Varo myös suurten alusten peräaaltoja.
Kiinnittyessäsi vieraaseen rantaan ota huomioon myös tilanteet, joissa vene on nopeasti saatava pois rannasta tai saaresta on lähdettävä sään äkkiä muuttuessa.
Vältä epävarmoihin paikkoihin ankkurointia, pohjan laadun näet merikartastasi.
Jos pysyttelet saarella ollessasi koko ajan rannan tuntumassa, kiinnitä erityisesti huomiota lasten touhuihin. Se, että siirrytään veneestä maihin ei ole turvallisuuden tae, liukkaat rantakivet ja kalliot ovat pienille lapsille vaarallisia.