Ankkurointi
Ankkuria valittaessa vaikuttaa sen kokoon veneen paino ja tuulipinta sekä ankkurin malli. Tavanomaisen ankkurin painon tulee olla vähintään sama kuin:
veneen pituus (m) + veneen leveys (m) + veneen paino (tonnia)
Korkealle veneelle on syytä valita tätäkin painavampi ankkuri. Kevytankkurin painon on oltava vähintään 60% em. kaavasta.
Ankkurin pito riippuu sen tyypistä, pohjan laadusta ja siitä, miten viistossa köyden veto kohdistuu ankkuriin. Kohtuullinen veto saavutetaan, kun köyttä on laskettu n. 4-5 kertaa veden syvyys. Ankkurin ja köyden väliin suositellaan vähintään 3 m ketjua, jonka paksuus on vähintään 8 mm. Koussia ja sakkelia suositellaan solmujen sijaan.
Ankkuri on vain tilapäinen kiinnittymiskeino eikä venettä saa jättää valvomatta. On myös muistettava että ankkuria ei koskaan heitetä, vaan se lasketaan. Kun riittävä määrä köyttä on laskettu, tarkistetaan ankkurin pito.
Tuuli saattaa myös kääntyä ankkuroinnin aikana ja siksi veneelle on varattava tarpeeksi kääntymistilaa. Ota huomioon muiden lähelle ankkuroitujen veneiden liikeradat. Varo myös sotkemasta omia köysiäsi naapuriveneiden ankkuriköysiin. Ennen kuin käytät veneesi ankkuria, muista, että köyden toinen pää on syytä kiinnittää veneeseen. Näin vältyt ankkurin ja köyden menetykseltä.
Kannattaa myös varmistua siitä, että ankkuriköysi on vapaana eikä kiertyneenä esimerkiksi jalan ympärille.
.