Vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa

Ajankohtaista

Vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa – pelastusliivipäivä 20.5.

Kansainvälistä Pelastusliivipäivää vietetään 20.5. Kampanjan tavoitteena on muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä aina vesillä liikuttaessa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa lisäksi, että vain käyttötarkoituksen mukaisesti oikein valittu pelastusliivi, joka on henkilön päällä ja oikein puettu, voi pelastaa veden varaan jouduttaessa. Pelastusliivin toimivuuden kannalta on tärkeää, että se on käyttäjälleen sopivan kokoinen ja riittävän kantokykyinen. Merkinnät kannattaa tarkistaa ennen liivin hankkimista ja liivin toimivuus ja kunto varmistaa vielä ennen vesille lähtöä. 

Pelastusliivit vai kelluntaliivit?

Pelastusliivit kannattaa hankkia käyttötarkoituksen mukaan. Käyttömukavuuteen vaikuttavia ominaisuuksia on tarjolla niin kalastajille, vesiurheilijoille kuin mökkisoutelijoille. Tärkein ominaisuus liiveissä on kuitenkin kantokyky. Suojaisille sisävesille riittävät pelastusliivit, joissa on merkintä 100 N (kantokyky). Pelastusliivit 150 N tai 275 N on tarkoitettu vaativampiin olosuhteisiin. Pelastusliivit kääntävät veden varaan joutuneen tajuttoman ihmisen selkäasentoon. Kelluntaliivit 50 N soveltuvat uimataitoisille, jotka liikkuvat rannan läheisyydessä tai tilanteisiin, joissa apu on lähellä. 

Valitse sopiva koko ja pue oikein

Pelastusliivejä hankittaessa on syytä kokeilla useita eri malleja ja valita itselle sopivin vaihtoehto. Liivit kannattaa hankkia asiantuntijaliikkeestä, jonka osaava henkilökunta voi esitellä eri vaihtoehtoja ja suositella asiakkaan tarpeeseen sopivia malleja. Liivit voivat pelastaa vain, jos ne on puettu oikein. Pienten lasten pelastusliiveihin ei saa jättää kasvunvaraa eikä haararemmin käyttöä sovi unohtaa, jotta lapsi ei luiskahtaisi ulos liiveistä veteen joutuessaan.

Tarkista liivin merkinnät ja lue käyttöohjeet

Pelastusliiveissä tulee olla CE-merkintä sekä muut tarvittavat merkinnät (kantokyky sekä käyttö-, varastointi-  ja puhdistusohjeet lyhyesti) suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi liivien mukana tulee olla suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet, joissa pitää olla tuotteen EY-tyyppitarkastaneen ilmoitetun laitoksen nimi, sen nelinumeroinen tunnusnumero sekä osoite. Ilmoitetut laitokset ovat Euroopan unionin jäsenmaiden hyväksymiä ja valvomia tarkastuslaitoksia, joilla on oikeus tehdä tyyppitarkastuksia. Tuotteesta tulee lisäksi löytyä viittaus standardiin, jonka vaatimusten mukaisesti tuote on valmistettu. Kelluntavarusteita koskee standardisarjan EN ISO 12402 osat 1 – 10, jotka ovat korvanneet aiemmat eurooppalaiset standardit EN 393, 394, 395, 396 ja 399 lisäyksineen. Ellei pelastusliiveistä löydy vaadittuja merkintöjä, ne kannattaa jättää ostamatta ja valita asianmukaisilla merkinnöillä varustetut liivit.

Varmista pelastusliivin toimivuus ja kunto

Pelastusliivin kunto kannattaa tarkistaa ennen käyttöä valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti. Erityisen tärkeää on tarkistaa ilmalla täyttyvien automaattisella laukaisumekanismilla varustettujen pelastusliivien eli ns. paukkuliivien toimivuus. Toimimaton liivi ei auta veden varaan jouduttaessa. Paukkuliivien tarkistamisessa on syytä kiinnittää huomiota käyttöohjeen mukaisesti mm. laukaisumekanismin toimintavalmiuteen ja kaasupatruunan kiinnitykseen. Kaasupatruuna voi ajan myötä ja vartalon liikkeen vaikutuksesta kiertyä auki osittain tai kokonaan. Paukkuliivit tulee myös käyttöohjeen mukaisesti huoltaa kerran vuodessa tai kahdessa vuodessa. Osa valmistajista edellyttää, että paukkuliivit huollatetaan valtuutetulla huoltoedustajalla.

Pelastusliivipäivän kampanjassa tapahtuu

Suomessa Pelastusliivipäivä on osa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjaa. Siihen liittyy tapahtumia ympäri Suomea, mm. suurimmissa kaupungeissa kiertävät pelastusliivipartiot, joilta voi kysyä pelastusliivien käytöstä. Kampanjaan voi osallistua jakamalla itsestään kuvan somessa pelastusliivit päällä hashtagilla #pelastusliivipäivä. Kuvakisassa voit voittaa itsellesi pelastusliivit. Lue lisää kampanjasivustolta