Pakkasnesteellä ja pakkasnesteellä on eroa

Ajankohtaista

Veneen pakkasneste propyleeniglykoli

Kaupassa on tarjolla vihreää, punaista ja oranssia pakkasnestettä, etiketin mukaan neste on joko etyleeniglykolia tai propyleeniglykolia. Mikä on oikea pakkasneste veneen talvisuojaukseen?

Pakkasnesteiden eli jäähdytysnesteiden kylmänkestävyys perustuu glykoliin, jota on paranneltu erilaisilla lisäaineilla mm. suojaamaan paremmin moottorin osia korroosiolta. Glykolit ovat alkoholeja,  pakkasnesteissä pääasiallinen raaka-aine on yleensä etyleeniglykolia tai propyleeniglykolia.

Etyleeniglykoli on myrkyllistä

Veneilijän täytyy muistaa pakkasnesteistä yksi asia: etyleeniglykoli on yleisempää ja myrkyllisempää. Sitä ei saa joutua sen enempää luontoon kuin suuhunkaan.  

Elimistössä tavallisen pakkasnesteen etyleeniglykolista muodostuu mm. glyoksyyli- ja oksaalihappoja, jotka vaikuttavat keskushermostoon ja munuaisiin. Työterveyslaitoksen mukaan aikuiselle  tappava annos on 1–1,5 dl, mutta jo kolmannesdesi on aiheuttanut kuoleman. Vähempikin määrä voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen ja johtaa pikaiseen sairaalareissuun. Oireet alkavat puolessa tunnissa, mutta pahenevat edelleen parin seuraavan vuorokauden kuluessa. 

Toinen pakkasnesteiden perusaine, propyleeniglykoli on edelliseen verrattuna miltei vaaratonta. Samaa ainetta, tosin lisäaineistettuna mm. sakeuttimilla,  käytetään esimerkiksi lentokoneiden siipien jäänestoon ennen nousua.

Mihin veneessä tarvitaan glykolia?

Mihin veneessä sitten tarvitaan pakkasnestettä? Ns. makeavesijäähdytteisissä sisämoottoreissa koneen jäähdytyskierto on suljettu ja jäähdytysnesteenä käytetään yleensä samoja etyleeniglykolipohjaisia aineita kuin autoissakin. Jäähdytysneste on vaihdettava säännöllisin väliajoin ja vanha neste toimitetaan tällöin ongelmajätekeräykseen.

Merivesijäähdytteisissä moottoreissa ja makeavesijäähdytteisten sisämoottoreiden ns. ”merivesipuolella” kiertää veneilykauden aikana sama neste jossa vene kelluu. Syksyllä moottorin vesikierron läpi on syytä ajaa pakkasnestettä, jotta jäätyvää vettä ei jäisi järjestelmän mihinkään koloon. Tämä onnistuu joko kaatamalla pakkasnestettä koneen käydessä suoraan merivesisuodattimeen tai upottamalla jäähdytysveden imuletku pakkasnesteastiaan.

Tämä osa talvivalmisteluista tehdään useimmiten kuivalla maalla, jolloin on helpointa käyttää propyleeniglykolipohjaista pakkasnestettä joka ei aiheuta ympäristölle haittaa. Jos neste sisältää etyleeniglykolia on se kerättävä esimerkiksi pakoputken edessä pidettävään ämpäriin ja sieltä edelleen ongelmajätekeräykseen. Keväällä jäähdytyskiertoon jäänyt glykoli päätyy kuitenkin vesistöön, joten senkin vuoksi myrkyttömän propyleeniglykolin käyttö on suositeltavaa.

Perämoottorin jäähdytysvesi puolestaan valuu pois kun moottori on kuivilla pystyasennossa, joten pakkasnesteen käyttäminen moottorin huuhtelussa syksyisin on tarpeetonta.

Juomavesijärjestelmän talvisuojaus

Suuremmissa veneissä, joissa on peseytymistä ja ruuanvalmistusta varten oma makeavesijärjestelmä, pumppuja, hanoja ja letkuja voi olla vaikea saada syksyllä täysin tyhjäksi vedestä ainakaan ilman paineilman käyttöä apuna. Tällöin voi tyhjäksi pumpattuun vesitankkiin lisätä propyleeniglykolia sisältävää kausisäilytysnestettä, jonka jälkeen sitä pumpataan kauimmaisesta hanasta alkaen niin paljon, että värillistä nestettä on varmasti koko järjestelmässä.

Mahdollinen lämminvesivaraaja on tätä ennen tyhjennettävä vedestä ja ohitettava ylimääräisten liitinten ja letkunpätkän avulla.

Väri ei auta pakkasnesteen tunnistuksessa

Vanha nyrkkisääntö oli, että eri värisiä jäähdytysnesteitä ei pidä sekoittaa keskenään. Pakkasnesteen väri ei kuitenkaan kerro nykyisin sen laadusta mitään: sekä punainen että sininen neste voivat olla samaa etyleeniglykolia. Kaiken lisäksi kaupan hyllystä löytyy niin punaista, vihreää, violettiä, keltaista kuin oranssiakin nestettä.

Myrkytöntä pkkasnestettä hankittaessa onkin tutkittava etikettiä ja varmistettava, että tuote on propyleeniglykolia. Jäähdytysnesteistä tällaisia ovat esimerkiksi Neste Pro Coolant Bio ja ZeroPropylen. Veneilykemikaaleja valmistava Star brite taas markkinoi kausisäilytysnestettä, jota suositellaan myös juomavesijärjestelmän pakkassuojaukseen.

Mika Särkijärvi